Palma devine primul oraș spaniol care interzice închirierea apartamentelor localnicilor în scopuri turistice.
Acest lucru s-a produs din cauza numărului ridicat de turiști care închiriază online apartamente și case pentru scurte vacanțe.
Există, de asemenea, griji în privința „turismului de masă” din Palma și în alte părți din Mallorca.
Capitala insulei va fi prima din Spania în care va fi aplicată interdicția, care va intra în vigoare din iulie.
Primarul orașului Palma afirmă că noua legislație a fost pusă în aplicare ca urmare a reclamațiilor potrivit cărora chiriile cresc prea abrupt.
Au existat, de asemenea, preocupări conform cărora Palma și alte părți din Mallorca trebuie să găzduiască prea mulți turiști.
Primarul orașului Palma, Antoni Noguera, a declarat pentru ziarul spaniol El Pais: „Palma este un oraș determinat și curajos. Am fost de acord cu această interdicție (…) credem că va fi un exemplu și pentru alte orașe atunci când vor vedea că găsirea unui echilibru este esențială.”
Cu toate acestea, Noguera spune că locuințele vor fi excluse din interdicție, cu excepția cazului în care se află în zone protejate, în apropierea aeroporturilor sau în zonele industriale.
Un purtator de cuvant al companiei Aibnb a declarat pentru MailOnline Travel: „Aceasta este o decizie împotriva familiilor locale care își închiriază locuințele pentru a face un ban în plus. Airbnb crede cu tărie că normele ar trebui să contribuie la creșterea beneficiilor din turism pentru familiile locale și comunităților lor – nu să le păstreze în mâinile câtorva puțini bogați.
Airbnb dorește să continue să colaboreze cu Primăria din Palma și Guvernul Insulelor Baleare în privința regulilor progresive de partajare a locuințelor, care permit oamenilor obișnuiți să-și împartă spațiile și să facă Insulele Baleare mai puternice.”
Interdicția vine la doar câteva luni după ce a fost anunțat că Mallorca, precum și Menorca, Ibiza și Formentera, vor interzice proprietarilor să închirieze „spațiu în apartamente pe site-uri precum HomeAway și Airbnb fără licență”.
Oamenii se confruntă cu amenzi de până la 400.000 de euro (360.000 de lire) dacă nu obțin mai întâi o licență.
Ce părere aveți despre această situație? Câți dintre voi preferă să apeleze la serviciile AirBnB atunci când călătoresc?