Două bombardiere ruseşti au fost interceptate la vest de Alaska de către două avioane de luptă aparținând Statelor Unite ale Americii.
Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în spaţiul aerian internaţional de la vest de Alaska de către avioane de vânătoare americane. Acestea le-au urmărit până când ele au ieşit din zona de identificare a apărării aeriene.
Informațiile au fost transmise sâmbătă, 12 mai, de către comandamentul de securitate aeriană al SUA şi Canadei (NORAD), potrivit AFP.
Cele două bombardiere strategice cu elice, model Tu-95 ‘Bear’, au fost „interceptate şi identificate vizual” vineri dimineaţă de două avioane de vânătoare F-22 ale NORAD, cu baza în Alaska, în timp ce zburau la nord de Insulele Aleutine, a anunţat maiorul canadian Andrew Hennessy, purtător de cuvânt al NORAD.
Avioanele NORAD au urmărit bombardierele ruseşti până când acestea au ieşit din zonă, zburând spre vest, a precizat purtătorul de cuvânt.
„Bombardierele ruseşti nu au pătruns în spaţiul aerian nord-american”, a precizat maiorul Hennessy într-o declaraţie transmisă agenţiei France Presse.
Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat de armata unuia sau mai multor state, în afara spaţiului aerian naţional, pentru a dispune de un timp de reacţie suplimentar în cazul unor manevre ostile.
SUA au creat patru astfel de spaţii, dar alte zece ţări şi le-au creat pe ale lor.
Cel din Alaska se întinde până la 320 de km de coastă.
În aprilie 2017, NORAD şi Pentagonul au transmis că bombardiere ruseşti au fost reperate în trei ocazii în largul coastelor Alaskăi şi Canadei. A fost atunci vorba de primul incident de acest tip din ultimii doi ani şi jumătate, conform Pentagonului.
Bombardierele ruseşti, de tip TU-95 ”Bear”, zburau în aşa-numita Zonă aeriană de identificare şi apărare (AZIZ). Aceasta este situată la circa 200 de mile de coasta de vest a Alaskăi. Interceptarea a avut loc vineri, la ora 14,00 GMT, a indicat purtătorul de cuvânt al Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială, maiorul Andrew Hennessy, din cadrul armatei canadiene, într-un comunicat pentru CNN.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia Ria, cele două bombardierele ruseşti – TU-95 şi TU-142 – au fost escortate de către două avioane de luptă F-22 în spaţiul aerian internaţional timp de 40 de minute.