Vacanță în Belize. Reciful coralian din Belize a fost retras marţi de UNESCO de pe lista patrimoniului în pericol.
Acoperit de apele turcoaz şi limpezi ale Mării Caraibilor, acest recif coralian figura pe lista patrimoniului în pericol de aproape un deceniu, după ce a devenit ameninţat de exploatările petroliere.
Bariera de corali din Belize, înscrisă în patrimoniul mondial în 1996, adăposteşte o biodiversitate excepţională. Aici sunt întâlnite numeroase specii de peşti tropicali, rechini uriaşi şi broaşte ţestoase.
Citiți și 5 Locuri de vizitat, înainte de a le pierde din cauza schimbărilor climatice
Până de curând, Belize nu dispunea de legi stricte în domeniul protejării mediului, fapt ce a determinat UNESCO să includă acest recif coralian pe lista siturilor în pericol în anul 2009.
Avertismentul UNESCO viza şi pădurile de mangrove – unde se nasc mulţi dintre peştii ce trăiesc în bariera de corali, informează AFP.
Apărătorii mediului înconjurător au fost primii care au cerut acel moratoriu, organizând în 2012 un referendum informal în care 96% din populaţia ţării s-a declarat împotriva prospectărilor petroliere.
„Este normal ca oamenii să dorească să exploateze acest tip de resurse (petrol), ce ar putea să ne ajute să profităm economic”, s-a apărat prim-ministrul adjunct Patrick Faber.
Citiți și Scurt ghid turistic despre Insulele Bermuda
„Însă ne bucurăm că guvernul şi poporul au decis că nu putem să ne asumăm acest risc”, a adăugat el.
Această barieră de corali, care se întinde pe o lungime de 380 de kilometri, din vârful peninsulei Yucatan din Mexic şi până în Guatemala şi Honduras, în principal în largul coastelor statului Belize, ajunge în anumite zone până la distanţe de doar câteva sute de metri faţă de ţărm.
Formaţiunea coraliană este vitală, de asemenea, pentru pescarii din regiune.
„Noi trăim graţie recifului”, a subliniat Jenni Steine, proprietara unui restaurant din San Pedro. Aceasta propune clienţilor o gastronomie care combină preparate indigene de origine maya cu cele din Belize.
„În urmă cu mulţi ani, nu făceam decât asta, trăiam din pescuit – pescuiam languste, scoici (…) Acum, graţie veniturilor din turism, reuşim să trăim”, a explicat ea.
Autorităţile din Belize estimează că 20% din totalul celor 367.000 de locuitori ai ţării trăiesc direct sau indirect de pe urma recifului. Această structură de corali aduce venituri de aproximativ 37 de milioane de dolari pe an.
Pentru turişti, reciful din Belize reprezintă „cea mai mare atracţie”, a reamintit Jenni Steines.
Karen Waight Canul deţine un magazin de echipamente pentru scufundări marine. Ea este de părere că sensibilizarea turiştilor faţă de cauza protejării acestei bariere de corali depinde de implicarea populaţiei locale.
„Turiştii sunt copiii acestei industrii. Noi avem grijă de ei, noi suntem profesorii lor”, a adăugat ea.
„Cunoaştem ecosistemul, cunoaştem locurile. Atunci, putem să îi învăţăm ce înseamnă Belize, ce reprezintă bariera de corali”, a mai spus Karen Waight Canul.
Alte ameninţări persistă – prezenţa deşeurilor, agenţii poluatori deversaţi de vasele de croazieră şi supraaglomerarea sitului cu un număr prea mare de turişti.
„Fenomenul pare că nu se opreşte”, a deplâns Nadia Bood, directoarea WWF Belize.
„Trebuie să responsabilizăm guvernul şi să ne asigurăm că el nu va face nimic care să contravină acţiunilor luate deja pentru ca situl să fie retras de pe lista patrimoniului în pericol”, a adăugat ea.