5 lucruri pe care le poți face înainte de a merge în vacanță
Știai că planificarea unei vacanțe îți poate face ziua mai frumoasă, indiferent dacă vei ajunge să pui în aplicarea respectiva escapadă sau nu? Da, perioada de dinaintea unei vacanțe poate fi una grozavă, mai ales dacă știi cum să-ți organizezi timpul, astfel încât să poți profita la maxim de următorul concediu. Iată câteva sfaturi în acest sens.
Tuturor oamenilor le place să călătorească, însă foarte puțini turiști se preocupă de alegerea următoarei destinații și a locurilor preferate din acel loc. Cel mai bine ar fi să-ți iei o zi pentru a alege o destinație, având de ales între mai multe variante. Poate că ți-ar prinde bine o vacanță diferită, în care să nu te gândești doar să mergi la plajă sau pe pârtie, ci una care ar putea să te îmbogățească din punct de vedere cultural. Apoi, odată ce ai ales următoarea destinație, alocă-ți o săptămână pentru a răsfoi cele mai interesante obiective și activități la care ai putea participa. După ce ai parcurs suficiente variante, stabilește-ți un itinerariu final – nu foarte încărcat – și încearcă să-l respecți.
De multe ori am auzit prieteni care mi-au spus că le-ar plăcea să viziteze o anumită țară, sau chiar să petreacă o anumită perioadă de timp peste hotare, însă ezită să aleagă anumite destinații preferate, tocmai din cauza barierei lingvistice. Desigur, pentru o simplă vacanță nu este neapărat nevoie să cunoști limba locului, însă câteva cuvinte și expresii de bază ți-ar putea fi de folos. O idee excelentă este să-ți procuri un ghid de conversație sau să-ți instalezi o aplicație pentru începători, cum ar fi Duolingo. O altă variantă este să cauți grupuri de schimb lingvistic, pentru a avea ocazia să dialoghezi cu un nativ și să înveți câteva lucruri de bază. Și nu te speria de nici o limbă, nici măcar de una care folosește alt alfabet: până la urmă, dacă înveți o propoziție pe zi, după o lună de zile vei cunoaște 30!
Deși nimic nu poate înlocui farmecul unei călătorii, ideea de te conecta cu un anumit loc înainte de a ajunge acolo este întotdeauna o idee bună. Spre exemplu, dacă cineva are de gând să viziteze Egiptul, poate să între în atmosferă dinainte să plece de acasă, urmărind un film de aventură precum Mumia (1999), în care un explorator american trezește mumia lui Imhotep fără să vrea, în timp ce vânează o comoară pierdută. O altă variantă este „Book of Ra”, un joc de păcănele inspirat din acel film și care păstrează aceeași tematică a Egiptului Antic, care poate fi găsit pe platforma de casino online. Desigur, varianta de a răsfoi un album sau o enciclopedie în care se face o introducerea în lumea Egiptului Antic este o altă idee demnă de luat în seamă.
Mâncarea poate fi unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește descoperirea și familiarizarea cu un anumit loc și o anumită cultură. De altfel, mâncărurile tradiționale reprezintă un aspect esențial pentru o bună parte dintre turiști. Dacă ai abilități minime în bucătărie, ai putea să încerci să prepari o rețetă specifică locului pe care urmează să-l vizitezi; apoi, odată ce vei ajunge acolo și vei gusta originalul, vei rămâne plăcut surprins pentru a doua oară. Totuși, dacă gătitul pur și simplu nu face parte din viața ta, poți mergi la un restaurant tradițional sau dacă preferi, poți comanda o masă pentru acasă.
De câte ori nu ai avut în față peisaje spectaculoase, sau ai surprins momente incredibile, însă nu ai putut să le imortalizezi? Uneori, de vină este calitatea slabă a camerei foto a smartphone-ului, însă alte ori este pur și simplu vina ta, pentru că nu ai știut să reglezi aparatul. De aceea, gândește-te la posibilitatea de a-ți procura un dispozitiv ceva mai performant. În plus, ar fi bine să urmărești niște tutoriale sau să mergi la cursuri de fotografie sau videografie, în funcție de ceea ce te pasionează mai mult.