Iubitorii de artă și tradiții sunt invitați să participe la un eveniment cultural în București. Acesta va avea loc în weekendul 23 -24 iunie.
Evenimentul „La porţile Soarelui. Sânzienele” este un program cultural care reuneşte mai multe activităţi al căror scop este rememorarea obiceiurilor de înnoire a timpului, practicate în această zi.
Potrivit unui comunicat transmis marţi Agerpres, cu această ocazie, duminică, începând cu ora 11,00, în Muzeul Satului va avea loc un „tur ghidat” al plantelor de leac. În cadrul acestuia ing. Petre Biolan le va vorbi vizitatorilor despre proprietăţile acestor plante.
În aceeaşi zi, începând cu ora 14,30, va avea loc spectacolul ansamblului Vatra Harmanului, prin care este reconstituită atmosfera sărbătorii de Sânziene.
Citiți și Acestea sunt orașele din România care au atras cei mai mulți turiști în primele 4 luni ale anului
La ediţia din acest an sunt invitate Corul bisericesc din Ermioni şi Corul Primăriei din Trikala, ambele din Grecia.
Programul cuprinde şi un târg al meşterilor populari, cu produse tradiţionale, momente de cântec şi dans popular, dar şi ateliere de confecţionat coroniţe din flori de sânziene.
„La porţile Soarelui. Sânzienele” se va desfăşura în incinta Muzeului Satului, iar pentru participare este necesară achiziţionarea biletului de intrare în muzeu.
Citiți și Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” revine la Brașov
Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, aşa cum mai este ea numită în popor, este strâns legată de planta care îi poartă numele – sânziana – şi reprezintă „momentul de cotitură al verii către iarnă”. Astfel, în aceste zile se credea că vara intră în pământ şi conferă plantelor de leac puteri miraculoase.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este o creație a folcloristului și sociologului Dimitrie Gusti. Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea al României. Publicul a început să aibă acces în interiorul său începând cu 17 mai 1936. În prezent una dintre cele mai mari atracții turistice ale Bucureștiului.