Aflați tot ce trebuie să știți despre ultima Lună Albastră pe care o puteți vedea până în anul 2020.
În februarie nu am avut parte de nici o lună plină. Martie a debutat cu așa numita lună plină a viermilor, după cum o numesc americanii, pe 1 martie. Este numită astfel deoarece marchează sezonul revenirii râmelor pe teritoriul Americii de Nord. A 2-a este o Lună Albastră, care va putea fi zărită pe 31 martie.
Se întâmplă destul de rar să avem 2 luni pline în decursul aceleeași luni. Anul acesta s-a întâmplat deja o dată, în ianuarie, când am avut parte de un fenomen rar, supranumit Super Blue Blood Moon.
Cea de-a doua lună plină într-o lună calendaristică se numește în mod obișnuit Lună Albastră. Astronomii au însă o definiție ușor diferită a acesteia. Ei consideră că o lună albastră este a treia lună plină a unui sezon care are patru luni pline.
Cei pasionați de fenomene astronomice ar trebui să rețină că lunile albastre nu apar de fapt într-o nuanță de albastru. În schimb, pe orizontul de est va apărea o lună de culoare portocalie, asemănătoare soarelui la apus. Este o priveliște minunată care se întâmplă la fiecare 29 de zile.
Un astronom care folosește această explicație „sezonieră” a lunii albastre vă va spune că următoarea va avea loc pe 18 mai 2019. Dar dacă alegeți să ascultați definiția modernă, care spune că a 2-a lună plină în decurs de o lună, se numește albastră, atunci acest fenomen va avea loc din nou abia pe 31 octombrie 2020.
Luna albastră nu are nici o semnificație astronomică, dar unele religii încă se ghidează după lunile pline pentru a stabili datele festivalurilor religioase. Data sărbătorii Paștelui pentru religia creștină este prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară. În acest an, echinocțiul a avut loc marți, 20 martie. Deci, în acest caz, data la care va fi sărbătorit Paștele este determinată de Luna Albastră pe 31 martie.
Descoperiți: