Fly

Experții au răspuns la întrebările despre zbor pe care cu toții ni le punem

De ce trebuie să ținem parasolarele deschise înaintea aterizării unui avion? Ce se întâmplă dacă ușa avionului se deschide în timpul zborului? Experții au răspuns la întrebările despre zbor pe care oricare călător și le pune.

Sursa: achickinthecockpit.com

Indiferent dacă este vorba despre sunete zgomotoase sau reguli de bază, există lucruri în avioane care sporesc curiozitatea și celor mai buni călători.

Deci, pentru a se asigura că aceștia rămân calmi și se bucură de zbor, anumiți experți din domeniu au răspuns la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre călătoriile aeriene pe care le-au auzit de-a lungul anilor.

De ce trebuie să ridicăm parasolarele înainte de aterizare?

Conform platformei Skyscanner, acest lucru este necesar din motive care țin de siguranță.

Cele mai multe aeronave comerciale încă mai au parasolare solide pe care călătorii le urcă și le coboară manual. În cazul unui accident, vizibilitatea ajută echipajul să evalueze pericolele dacă este necesară evacuarea. Acest lucru permite, de asemenea, ochilor pasagerilor să se adapteze în cazul în care există o urgență și evacuarea rapidă este necesară.

Care este rolul flapsurilor?

Conform Wikipedia flapsurile sunt suprafețe auxiliare care sunt montate de obicei la bordul de fugă al aripilor. Prin bracarea lor ele modifică atât coarda, cât și curbura profilului aripilor, mărind portanța, ceea ce permite reducerea vitezei minime (viteza de angajare). Ele se folosesc în timpul zborului la viteze mici și unghiuri de atac mari, care apar la decolări și aterizări.

Ce se întâmplă dacă ușa avionului se deschide în timpul zborului?

Acest lucru este imposibil, contrar multor scenarii hollywoodiene

Este practic imposibil să deschideți oricare dintre ușile cabinei, în timp ce avionul se află în aer, datorită presiunii interioare care este mai mare decât cea din afara avionului.

Deoarece cele mai multe uși de avion sunt proiectate să se deschidă spre interior înainte de împingere, chiar și cea mai puternică persoană nu ar putea să deschidă ușa în timpul zborului.

De ce avioanele zboară la altitudini atât de mari?

Avioanele comerciale, de obicei, zboară la altitudini cuprinse între 9.000 și 12.000 de metri. Cele mai multe avioane nu au voie să zboare mai sus de 13.700 de metri. Cea mai mare altitudine înregistrată pentru un zbor comercial a fost stabilit de către Concorde, care a urcat la aproximativ 18.000 de metri. Motivul pentru care zboară la altitudini atât de mari este eficiența. La altitudini atât de mari există mai puțină densitate, astfel se consumă mai puțin combustibil.

Bine înțeles mărimea și greutatea unui avion sunt factori decisivi în stabilirea altitudinii la care va zbura. Alți factori sunt direcțiile de zbor, condițiile meteorologice și turbulențele.

Ce fac piloții în timpul zborurilor de lungă durată?

În cadrul avioanelor care zboară pe distanțe foarte mari există mai mult de un căpitan și un copilot. Echipa care efectuează decolarea, va realiza și aterizarea. Odată ajuns avionul la altitudinea de zbor al 2 lea pilot și al 2-lea copilot preiau controlul. De obicei o echipă pilotează pentru 5-5ore jumătate.

Care sunt diferențele între mesele servite în diferitele clase ale avionului?

Conform Skyscanner, mesele din clasa economică conțin ingrediente mai ieftine și sunt gătite în avans sau sunt produse semi-înghețate.

Principalele mese de la clasa întâi sau business includ ingrediente împachetate separat pentru a fi gătite sau reîncălzite la bordul avionului.

Articole pe aceiași temă:

Andrei Beldiman

Andrei Cristian Beldiman - video reporter 10 ani de experiență internațională în hoteluri de 4 și 5 stele, cu precădere în Grecia Editor și fotograf în timpul liber Călător, povestitor și explorator

Share
Published by
Andrei Beldiman

Recent Posts

Wizz Air anunță trei rute și două aeronave în București, precum și o bază nouă la Băneasa

Wizz Air, cea mai sustenabilă companie aeriană din EMEA, a anunțat astăzi continuarea expansiunii în…

2 luni ago

Legați-vă centura. Acestea sunt cele mai periculoase rute din Europa cu cele mai multe turbulențe

Turbulența pare să fi devenit unul dintre subiectele fierbinți ale anului 2024, cu multiple incidente…

2 luni ago

Un pas major către combustibilul sustenabil pentru aviație: Test operațional SAF finalizat cu succes la Charleroi

Într-o inițiativă comună, Wizz Air, Airbus, Moeve și Aeroportul Charleroi au anunțat încheierea cu succes…

2 luni ago

TAROM deschide societatea TAROM Tehnic. Restructurarea companiei este unul din motivele constituirii unei noi societăți

Compania Națională de Transporturi Aeriene Române, TAROM, anunță un pas strategic semnificativ în evoluția sa:…

2 luni ago

Traficul aerian pe aeroporturile bucureștene continuă să crească în 2024, depășind nivelul pre-pandemic

Anul 2024 a adus o nouă creștere semnificativă a traficului aerian pe principalele aeroporturi din…

2 luni ago

O nouă generație de motoare pentru avioane este gată să scrie istorie

Industria aviației de business și generală se află într-o continuă evoluție, iar motoarele de generație…

2 luni ago

Acest site folosește cookies.