Astăzi, Wizz Air Malta a găzduit o întâlnire importantă de briefing la Parlamentul European. Evenimentul, sprijinit de deputatul european Marinescu, a reunit principalele părți interesate pentru a discuta despre operațiunile companiei aeriene, protocoalele de siguranță și perspectivele de viitor.
Wizz Air Malta, o filială a grupului Wizz Air, și-a început activitatea în septembrie 2022. Cu baze în Italia, România, Austria și Albania, compania aeriană este poziționată strategic pentru a deservi diverse piețe din întreaga Europă. Recent, Wizz Air Malta a primit certificatul de operator aerian (Air Operator’s Certificate – AOC) din partea Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) și o licență de operare (Operating Licence – OL) din partea Direcției Aviației Civile din Malta (CAD). Această etapă importantă permite grupului să își extindă operațiunile, oferind flexibilitate sporită și oportunități de creștere.
În timpul ședinței de briefing, directorul general și membrii echipei de operațiuni a Wizz Air Malta au purtat discuții cuprinzătoare despre sistemul de management al siguranței companiei aeriene. Printre subiectele-cheie s-au numărat cultura din jurul siguranței, gestionarea oboselii în aviație, raportarea obligatorie și voluntară a incidentelor, monitorizarea performanțelor în materie de siguranță și implementarea obiectivelor de siguranță. Wizz Air Malta operează sub supravegherea directă a EASA, subliniind importanța unei colaborări strânse cu autoritatea de reglementare pentru a asigura siguranța și transparența în toate aspectele operațiunilor sale.
Evenimentul a inclus o serie de alocuțiuni ale unor oficiali-cheie din partea Parlamentului European, a Comisiei Europene și a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA). Domnul Marinescu, deputat în Parlamentul European, a subliniat importanța maximă a siguranței în operațiunile companiilor aeriene. El a pus accentul pe rolul critic al aviației în societate și pe impactul acesteia asupra economiei. Domnul Luecking, reprezentând domeniul siguranței în cadrul Direcției Generale pentru Mobilitate și Transporturi (DG MOVE), a discutat despre evoluția reglementărilor UE începând cu 2018, care s-au adaptat la contextul legislativ aflat în schimbare. El a explicat conceptul certificatului de operator aerian al EASA și realocarea responsabilităților – acest aspect a devenit acum o realitate, ceea ce a dus la creșterea siguranței în aviație și la optimizarea distribuirii resurselor. În timpul briefingului, domnul Lambotte, reprezentând EASA, a explicat aspectul critic al supravegherii continue. Eforturile de colaborare dintre EASA și părțile interesate din industrie contribuie la un sector aviatic mai sigur și mai eficient.
Schimbul continuu de experiență consolidează cooperarea între părțile interesate din industrie. Prin aderarea la procese standardizate, la gestionarea riscurilor și la un program de formare unificat, Wizz Air Malta, prin intermediul certificatului de operator aerian EASA, asigură siguranța și eficiența operațională. Colaborarea cu EASA îi consolidează dedicarea față de excelență în industria aviatică.
Diarmuid O’Conghaile, directorul general al Wizz Air Malta, a spus: „Noi, cei de la Wizz Air, ne angajăm să asigurăm siguranță deplină pasagerilor și echipajului nostru. Parteneriatul nostru construit pe baza înțelegerii și respectului reciproc cu Parlamentul European și EASA subliniază dedicarea noastră pentru menținerea celor mai înalte standarde de siguranță și standardizarea proceselor din industrie. Prin dialogul și colaborarea continue cu organismele de reglementare, rămânem vigilenți în ceea ce privește implementarea și îmbunătățirea măsurilor de siguranță. Această cooperare continuă consolidează obiectivul nostru comun de a promova un mediu aviatic sigur pentru toți.”
„Siguranța este cel mai important aspect în aviație, atât pentru pasageri, cât și pentru echipajul de zbor. Nivelul de siguranță în aviație poate fi crescut doar prin consolidarea normelor interne de către companiile aeriene și prin aplicarea normelor europene implementate de EASA. Și, bineînțeles, printr-o colaborare permanentă între EASA, companiile aeriene și statele membre” – a spus domnul deputat european Marian-Jean Marinescu.
„Wizz Air Ungaria a fost un pionier în transferul responsabilității pentru supravegherea sa către EASA, în august 2020, așa cum prevede articolul 65 din regulamentul de bază al agenției. Ulterior, Wizz Air Malta a fost creată și a operat de la bun început cu un certificat de operator aerian de la EASA, începând cu 23 septembrie 2022. EASA își îndeplinește responsabilitatea de autoritate competentă și pe cea de supraveghere continuă în acest sens, cu sprijinul activ al statelor membre ale UE. Acest concept de «operațiuni de grup» a fost aplicat cu succes în cazul unor operatori paneuropeni similari și și-a dovedit valoarea. Siguranța este de o importanță capitală în domeniul aviației, iar toate activitățile desfășurate de agenție au ca scop îmbunătățirea constantă a nivelului de siguranță într-un mod inteligent și eficient” – a comentat domnul Vincent Lambotte, reprezentând EASA.