Isteria atacurilor nucleare din partea Rusiei și teama războiului din Ucraina a condus la un fenomen periculos. Farmaciile raportează că nu mai există stocuri de iodură de potasiu, iar un farmacist a declarat pentru o publicație de știri din România că unele persoane cer acest medicament pentru a fi luat preventiv în cazul unui atac nuclear.
Dr Corina Neamţu a declarat pentru G4Media că este absolul interzis să fie consumat iod preventiv și că românii nu ar trebui să cumpere iodura de potasiu din farmacii. Aceasta ar provoca grave afecțiuni în funcționarea tiroidei. De asemenea medicul spune că în cazul unu atac nuclear consumul este indicat atunci și că este convinsă că statul ar avea rezerve pentru așa ceva. Lucru confirmat și de Ministerul Sănătății într-o postare.
“Nu este atitudine corectă, pentru că facem exact cum am făcut stocuri de plaquenil, de mai ştiu eu ce medicamente din Republica Moldova, de multe medicamente pe care niciunul dintre noi nu le-am folosit în timpul pandemiei, şi acum expiră, exact aşa se va întâmpla şi cu potasiul. Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear. Eu am trăit accidentul nuclear de la Cernobîl, când nu am primit iodură de potasiu pentru că ieşisem din vârsta de sub 18 ani şi au primit copiii şi militarii şi ştiu exact despre ce este vorba.
În cazul în care se va întâmpla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar în mod sigur există o soluţie naţională pentru asta, nu trebuie să ne-o procurăm noi acasă şi să stăm cu medicamente de care nu avem nevoie.
Este foarte, foarte…Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida.
Fenomenul la care ne este supus organismul dacă luăm iod cu gândul că o facem preventiv: dereglări grave ale glandei tiroide, spune medicul
Odată ce tiroida va fi blocată în a capta iod din atmosferă, cel radioactiv în cazul unui nedorit, unui puţin probabil accident nuclear, după ce este blocată, ea se va debloca în timp, pentru că este un mecanism doar temporar şi va produce din iodul pe care l-am înghiţit hormoni foarte mulţi, şi în funcţie de vulnerabilitatea individuală şi de prezenţa anticorpilor anti tiroidieni la unii pacienţi, şi sunt destui pacienţi cu această boală, vom avea la uşă pacienţi cu hipotiroidism foarte sever sau, cel mai grav scenariu, pacienţi cu hipertiroidism foarte sever.
Profilaxie nu există, există numai în cazul extrem de puţin probabil în care se va întâmpla un accident nuclear.
Iodura de potasiu pe care am lua-o are legătură strictă cu iodul radioactiv, însă în centralele nucleare există foarte mulţi izotopi radioactivi de care nu suntem deloc protejaţi şi nu avem cu ce. Singurul pentru care avem un remediu este iodul radioactiv.
În mod sigur există o strategie naţională pentru asta, sunt absolut convinsă că se lucrează la acest lucru, colegii mei din comisie lucrează la acest lucru, nu putem să ne apucăm noi ca indivizi să ne luăm singuri medicamente în cazul puţin probabil şi ipotetic al unui accident nuclear”, a explicat Dr. Corina Neamţu
O parte din internauți sunt de părere că sunt necesare stocurile pentru că nu au încredere în stat că ar distribui la timp iodul în cazul unui nedorit atac nuclear.
O altă parte din internauți spun că se întâmplă acum ce s-a întamplat la începutul pandemiei cu Paracetamolul, luat în stocuri mari de teama lipsei lui.