News

Sisteme software de analiză a datelor de tahograf: control inteligent de la distanță și prezentare de date

Datele înregistrate în memoria cardurilor de șofer și în memoria tahografelor digitale pot conține numeroase informații legate de comportamentul pe care îl au șoferii sau chiar despre starea la un moment dat a sistemului tahograf.

Pentru a face o analiză a datelor de tahograf la un moment dat, este nevoie de exploatarea datelor brute luate în mod independent, iar sistemele software de analiză a datelor de tahograf permit restaurarea unor informații valoroase. 

Obligația de a deține un tahograf

Reglementările europene obligă la înregistrarea timpilor de conducere și de odihnă a șoferilor profesioniști, iar toate vehiculele care depășesc 2.5 tone, după ultimele modificări, sunt supuse obligației de a deține un tahograf. Camioanele utilizate în scopul livrării de mărfuri, precum și autoutilitarele de livrare, precum și cele cu remorci sunt obligate să dețină un tahograf, acesta înregistrând timpii de conducere și de odihnă a conducătorilor auto. Scopul acestuia este acela de a îmbunătăți condițiile de muncă, dar și de a îmbunătăți siguranța rutieră la modul general. Pentru că este vorba despre reglementări la nivel european, o inspecție de acest fel trebuie să aibă aceleași rezultate în orice stat membru al Uniunii Europene. 

Cum și când se citește un tahograf?

Utilizarea unui tahograf obligă și la citirea și arhivarea în mod regulat a datelor înregistrate de acesta, respectiv la verificarea unor eventuale erori sau încălcări pe care le-a făcut șoferul. Tahograful poate fi citit cu ajutorul unor echipamente cu afișaj – de exemplu, cu o cheie de descărcare se poate face acest lucru manual, la fel cum un cititor de carduri inteligente este util pentru citirea cardului de șofer. În schimb, cu ajutorul unui tahograf digital – inelo.com și a unui sistem software de control inteligent la distanță, citirea datelor înregistrate se poate face în mod automat, la distanță, depășindu-se astfel era transferului manual de date de la tahograf. 

Cardul de șofer trebuie citit o dată la 28 de zile, în unele state termenul fiind chiar de 21 de zile, iar datele înregistrate de tahograf trebuie verificate la fiecare 90 de zile. Chiar dacă termenul este de 90 de zile, datele înregistrate de tahograf și datele cardului de șofer trebuie păstrate pentru cel puțin un an de zile pentru înregistrare și pentru eventuale inspecții. 

Controlul de la distanță al tahografului

Dezvoltările din domeniul tehnologic fac posibilă utilizarea tahografelor inteligente care sunt utilizate pentru a îmbunătăți eficiența și pentru a oferi mai multă siguranță participanților la trafic. Cu ajutorul acestei tehnologii, datele tahografului pot fi controlate de la distanță, iar verificările obișnuite la marginea drumului aproape că devin inutile sau, cel puțin, nu mai sunt necesare în aceeași măsură. Există astăzi sisteme inteligente de analiză a datelor de tahograf cu ajutorul cărora se realizează controlul inteligent al acestora, de la distanță, iar capital.ro îți prezintă informațiile utile pe care trebuie să le cunoști în acest sens.

Descărcarea de la distanță a datelor este cea mai avansată soluție, pentru că nu implică nicio intervenție din partea omului. Este vorba despre o cutie inteligentă care este conectată la tahograf, iar toate informațiile sunt în mod automat transmise către sediul companiei. Odată datele descărcate, acestea trebuie arhivate, astfel încât în cazul unei inspecții, acestea să fie puse la dispoziția autorităților. 

Adrian

Share
Published by
Adrian

Recent Posts

Wizz Air anunță trei rute și două aeronave în București, precum și o bază nouă la Băneasa

Wizz Air, cea mai sustenabilă companie aeriană din EMEA, a anunțat astăzi continuarea expansiunii în…

2 luni ago

Legați-vă centura. Acestea sunt cele mai periculoase rute din Europa cu cele mai multe turbulențe

Turbulența pare să fi devenit unul dintre subiectele fierbinți ale anului 2024, cu multiple incidente…

3 luni ago

Un pas major către combustibilul sustenabil pentru aviație: Test operațional SAF finalizat cu succes la Charleroi

Într-o inițiativă comună, Wizz Air, Airbus, Moeve și Aeroportul Charleroi au anunțat încheierea cu succes…

3 luni ago

TAROM deschide societatea TAROM Tehnic. Restructurarea companiei este unul din motivele constituirii unei noi societăți

Compania Națională de Transporturi Aeriene Române, TAROM, anunță un pas strategic semnificativ în evoluția sa:…

3 luni ago

Traficul aerian pe aeroporturile bucureștene continuă să crească în 2024, depășind nivelul pre-pandemic

Anul 2024 a adus o nouă creștere semnificativă a traficului aerian pe principalele aeroporturi din…

3 luni ago

O nouă generație de motoare pentru avioane este gată să scrie istorie

Industria aviației de business și generală se află într-o continuă evoluție, iar motoarele de generație…

3 luni ago

Acest site folosește cookies.