News

TOP: Tarom ocupă locul 49 în clasamentul care vizează satisfacția clienților

Compania naţională de transport aerian TAROM ocupă locul 49 din 72 într-un clasament mondial vizând satisfacţia clienţilor.

Tarom s-a clasificat înaintea unor companii internaționale de renume.

Clasamentul vizează gradul de satisfacție a clienților, respectiv punctualitatea, calitatea serviciilor şi procesarea cererilor. Tarom s-a clasat înaintea unor companii ca Thomas Cook Airlines, Aeroflot Russian Airlines şi Tap Portugal. Datele sunt rezultatul unui studiu de specialitate, remis marţi Agerpres.

Wizz Air, Tarom şi Ryanair sunt, conform studiului AirHelp Score, cele mai bune companii aeriene din România.

Studiul arată că aeroporturile din Qatar, Atena şi Tokyo sunt cele mai bune din lume, în timp ce Henri Coandă Otopeni se află pe locul 116 din 141.

În clasamentul anual al celor mai bune companii aeriene şi aeroporturi la nivel global, AirHelp Score, operatorul low-cost Wizz Air se află pe primul loc în România, iar Aeroportul Internaţional Henri Coandă este singurul prezent în topul mondial.

Citiți și Simona Halep prezintă trofeul cucerit la Roland Garros pe Aeroportul Henri Coandă

Prin AirHelp Score au fost analizate 72 de companii aeriene şi 141 de aeroporturi din întreaga lume, după trei criterii – punctualitatea (sosiri şi plecări la timp), calitatea serviciilor companiei la boardul aeronavei şi pe aeroport şi procesarea cererilor de compensaţie pentru zboruri întârziate, respectiv experienţa pasagerilor pe aeroport.

În perioada analizată, în medie, 17,22% dintre cursele Wizz Air au avut întârzieri (0,58% dintre curse au avut întârzieri mai mari de trei ore), în cazul Ryanair procentajul fiind, în medie, de 18,01% (0,77% mai mult de trei ore). În ceea ce priveşte TAROM, în medie, 29,33% dintre curse au fost întârziate (0,92% mai mult de trei ore).

Rutele Tarom cu cele mai multe probleme au fost Londra-Bucureşti, Alicante-Bucureşti, Iaşi-Madrid, Nisa-Bucureşti.

Wizz Air a înregistrat cel mai bun punctaj la toate criteriile de evaluare. La nivel global, Wizz Air se clasează pe locul 13, înaintea unor companii ca Turkish Airlines (locul 15), Emirates (locul 16) sau British Airways (locul 21).

Cu scorul 7,31, compania naţională Tarom se află pe locul 49 din 72 în clasamentul mondial. Ea s-a clasat înaintea unor companii că Thomas Cook Airlines, Aeroflot Russian Airlines sau Tap Portugal.

Citiți și Lege promulgată: 10 ani valabilitate pentru pașapoartele simple electronice

Clasamentul pe România este completat de Ryanair, care la nivel mondial se află la coada topului. De altfel, Ryanair se numără printre cele mai slabe companii aeriene din Europa, alături de Iberia şi Easyjet.

În urma evaluării a 72 de companii aeriene din întreaga lume, Qatar Airways se clasează pe primul loc. Este urmată de Lufthansa şi Etihad Airways.

Clasamentul este completat, în ordine crescătoare, de companiile Singapore Airlines, South African Airways, Austrian Airlines AG dba Austrian, Aegean Airlines, Qantas, Air Malta si Virgin Atlantic. Patru dintre acestea (Austrian Airlines, Aegean Airlines, Air Malta, Virgin Atlantic) sunt companii europene.

La polul opus, pe ultimele cinci locuri, se află Air Mauritius, EasyJet (Marea Britanie), Pakistan International Airlines, Royal Jordanian Airlines şi WOW Air (Islanda).

Studiul a evaluat numeroase aeroporturi de pe toate continentente, luând în calcul punctualitatea zborurilor, calitatea serviciilor şi experienţa pasagerilor în terminale. Cel mai bun aeroport din lume, cu un punctaj de 8,77, este Aeroportul International Hamad din Doha, Qatar. Aeroportul International Atena (scor 8,69) şi Aeroportul Haneda din Tokyo, Japonia (scor 8,63) sunt următoarele două.

Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti este singurul aeroport românesc prezent în clasamentul mondial AirHelp. Acesta s-a situat pe locul 116 din 141.

Perioada luată în calcul pentru analiză a fost 22 decembrie 2017 – 20 martie 2018. Punctualitatea zborurilor a însemnat 33,33% din totalul scorului, la fel şi calitatea serviciilor oferite, respectiv procesarea cererilor de despăgubire.

În cazul aeroporturilor, punctualitatea zborurilor şi calitatea serviciilor oferite a însemnat fiecare câte 45% din scorul total, în timp ce recenziile din social media ale pasagerilor, doar 10%.

Călătorii afectaţi pot solicita despăgubiri accesând site-ul AirHelp sau prin crearea unui cont pe site. Compania a lansat la începutul acestui an unui instrument care scanează email-urile cu rezervările de zboruri ale utilizatorilor Gmail, Microsoft Outlook şi Hotmail şi care îi anunţă pe pasageri dacă zborul lor este eligibil pentru despăgubiri.

Andrei Beldiman

Andrei Cristian Beldiman - video reporter 10 ani de experiență internațională în hoteluri de 4 și 5 stele, cu precădere în Grecia Editor și fotograf în timpul liber Călător, povestitor și explorator

Share
Published by
Andrei Beldiman

Recent Posts

Comanda tort Iasi de la Cofetaria Paradiso

Atunci când vine vorba despre deserturi, gustul joacă un rol esențial în crearea unor momente…

5 ore ago

Cadouri practice și elegante de Crăciun, pentru bărbați: Soțul tău le va iubi!

Crăciunul este momentul perfect pentru a-ți surprinde soțul cu un dar care să îi reflecte…

11 ore ago

Avantajele Pentru Cerere Cazier Judiciar Online

Confortul de a solicita din propria locuință Cererea pentru obținerea cazierului judiciar online reprezintă o…

o lună ago

Viitorul Călătoriilor Aeriene: Inovații și Tendințe

Industria aeriană se află într-o continuă evoluție, iar inovațiile tehnologice și noile tendințe joacă un…

4 luni ago

Care sunt cele mai frecvente greșeli care întârzie rambursarea TVA pentru transportatori?

Rambursarea TVA este un proces esențial pentru transportatori, dar poate fi și unul complicat și…

4 luni ago

Agentii Imobiliare Iasi – Oferte Exclusive de Apartamente si Case in Iasi. Ce ar trebui sa urmaresti cand cauti o agentie imobiliara?

Agentii Imobiliare Iasi - Oferte Exclusive de Apartamente si Case in Iasi. Ce ar trebui…

4 luni ago

Acest site folosește cookies.