Pentru cei care nu au auzit încă, insulele Hawaii trec de câteva săptămâni prin momente extreme. Vacanța în Hawaii poate aștepta.
În plus, o mică explozie de cenuşă s-a produs marţi dimineaţa la vârful vulcanului Kilauea. În urma acesteia a fost degajată o coloană de cenuşă cu înălţimea de 4.600 de metri, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează Reuters.
Agenţia a avertizat că cenuşa este purtată de curenţi spre nord-vest şi poate afecta locuitorii din zonă. Sute de persoane au primit ordin de evacuare din vecinătatea vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume.
Luni, o fântână de lavă s-a ridicat la peste 60 de metri în atmosferă, potrivit USGS.
Autorităţile sunt în alertă din cauza cutremurelor care se produc periodic, deşi niciunul nu a fost suficient de puternic pentru a putea provoca un tsunami.
Citiți și despre Insulele Seychelles și Maldive riscă să dispară în viitorul apropiat.
Lava a înghiţit două puţuri ale centralei geotermale Puna Geothermal Venture, operată de Ormat Technologies Inc.. Reprezentanţii au declarat că nu au putut încă să evalueze pagubele.
Până la acest moment nu au existat decese provocate de erupţie. Un bărbat a fost accidentat la picior după ce a fost împroşcat de lava foarte densă.
Oficialii au dat asigurări că centrala nu reprezintă un pericol, însă acoperirea centralei cu lavă este un fenomen care nu s-a mai produs nicăieri în lume, creând o stare de nesiguranţă.
Citiți și despre un operator de bagaje care a fost prins pe camera video când arunca bagajele cu indiferență.
În cazul în care rutele de evacuare vor fi blocate de lavă sau vor deveni periculoase din cauza fisurilor, autorităţile au pus la punct un plan de evacuare alternativ, cu ajutorul elicopterelor, care ar putea transporta până la 1.000 de rezidenţi.
Cel puţin 82 de locuinţe au fost distruse în regiunea de sud-est a Insulei Mari şi circa 2.000 de persoane au fost evacuate începând cu data de 3 mai, când Kilauea a început să erupă, informează Agerpres.